Persbericht, 12 augustus 2024

Jett Rebel lanceert Greenfest: een groen muziekevenement op de TU Eindhoven campus 

CO2-arm concert als opmaat voor verduurzaming Nederlandse muzieksector 

Eindhoven, 12 augustus 2024 – De Nederlandse artiest Jett Rebel brengt duurzame energie van de toekomst naar het muzikale nu. Op zaterdag 21 september lanceert hij Greenfest: een groen concert dat draait op technologische innovaties op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Greenfest is bedoeld als opmaat voor meer verduurzaming in de Nederlandse muziekscene, geldt als een nulmeting en wordt nadrukkelijk ook ingezet als dialoog met het publiek om duurzaamheid in de Nederlandse muzieksector naar een hoger niveau te tillen.

Toekomstvisie voor de livesector
Greenfest streeft naar een nieuwe standaard voor CO2-arme evenementen in Nederland, met Jett Rebel als headliner en de bij de TU/e ontwikkelde GEM-Stage als energie opwekkend podium. Daarmee markeert Greenfest een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst voor de livemuziek- en entertainmentindustrie. Met inspirerende voorbeelden zoals Coldplay en Massive Attack, die al gebruikmaken van nieuwe energievormen, zet Jett Rebel nu ook zijn schouders onder deze groene revolutie: “Greenfest laat zien dat duurzame livemuziek niet alleen mogelijk is, maar ook de toekomst heeft. Ik ben enorm trots om deel uit te maken van dit project en kijk er nu al naar uit om de effecten hiervan te zien bij andere artiesten.”

Science meets music
De campus van de Technische Universiteit Eindhoven is niet toevallig gekozen voor dit evenement. Bij de TU/e wordt veel onderzoek gedaan naar duurzaamheid. De GEM-Stage is daar een voorbeeld van. Faas Moonen, universitair hoofddocent, is de initiatiefnemer van dit opvallende en kleurrijke podium dat zijn eigen energie opwekt door middel van wind, zon, groene waterstof en een herlaadbare loodbatterij. Moonen: “Met de GEM-Stage en de PowerHub, een mobiele ‘superbatterij’ van DENS Helmond, is het mogelijk om Greenfest volledig off-grid te laten draaien. Greenfest is een logische vervolgstap. We willen alles zo CO2-arm mogelijk doen, zowel voor als achter de schermen en in samenwerking met lokale partijen.” De GEM-Stage heeft de afgelopen jaren al indruk gemaakt op diverse Europese festivals en evenementen, zoals Pukkelpop (BE), Eurosonic Noorderslag (NL), Ocean Race Aarhus (DK) en Rock For People (CZ).

Naast het feit dat het concert volledig draait op groene energie, wordt de GEM-Stage met elektrische vrachtwagens vervoerd en met een elektrische heftruck opgebouwd. Drankjes zijn alleen in recyclebare blikjes verkrijgbaar. De foodtrucks op het terrein gebruiken biologische frituurolie en serveren alleen vegetarische en vegan gerechten. Bezoekers worden gemotiveerd om met het openbaar vervoer te komen, wat met de gunstige ligging van de TU/e campus naast het (bus)station van Eindhoven en de geplande eindtijd van het concert zo makkelijk mogelijk is.

Line-up en partners
Op zaterdag 21 september draait het om de muziek met optredens van Friday, Ciao Lucifer en natuurlijk Jett Rebel zelf. Er is plek voor tweeduizend bezoekers. Greenfest wordt mede mogelijk gemaakt door Technische Universiteit Eindhoven, Gemeente Eindhoven, Double 2 Mediaproducties, ZAP Concepts/Showpower (mede verantwoordlijk voor het duurzame smart grid van de laatste Coldplay-tour dat de CO2-uitstoot met 59% verminderede t.o.v. van de vorige stadiontour), DENS en VolkerWessels, bij wie de elektrische vrachtwagens worden ingehuurd voor het transport en andere onderdelen voor het concert. 

Het evenement benadrukt hoe technologische innovaties en duurzame energiebronnen kunnen bijdragen aan een CO2-arme toekomst voor de entertainmentindustrie. Tickets voor Greenfest zijn nu te verkrijgen en kosten 37,50 per stuk exclusief servicekosten.